Hotel Rosenburg

Hotel Rosenburg

Under 100-års jubileet til Bergstuderendes Forening i 2014 fikk foreningen en spesiell gave: Hvert år får vinneren (+1) mulighet til å dra til Brugge i Belgia, hvor et gratis opphold på Hotel Rosenburg samt et besøk på Diamantmuseet i Brugge er inkludert. Denne gaven har en varighet på 25 år, og hvert år avholdes det en konkurranse hvor styret bestemmer hvem som får lov til å dra. Avgjørelsen tas på grunnlag av hvor aktiv i bergforeningen søkerne har vært i tillegg til hvor bra søknaden er. Et godt tips er derfor å bruke litt ekstra tid på søknaden!

John A. Rosenhøj

Denne gaven ble overrakt av John A. Rosenhøj, tidligere bergstudent.

 

Om Brugge

Bruges, View from Rozenhoedkaai

En gammel relativt liten Belgisk by, kanskje mest kjent fra filmen “In Bruges” (2008). Den har et romantisk gammelt preg fra ifra middelalderen, og kan minne noe om Amsterdam, men med mye trangere gater og uten biltrafikk i sentrum.

Av lokale guider har vi blitt fortalt at byen er et kjent sted for mangfoldige Michelin Restauranter, noe som gjør at folk fra t.o.m. England drar hit på helgeturer bare for å spise. Ikke alle har Michelin-stjerner, men anbefalinger fra Michelin som er nesten like bra. Vi anbefaler at du prøver en eller to slike før man setter turen hjem igjen.

Prisene på mat er omtrent som på norske restauranter, og varierer i takt med kvalitet og antall Michelin-stjerner. Ølpris varierer om du er på restaurant (€5-6) eller pub (fra €2-3), men er til gjengjeld mye mer smakfull og gjerne høyere prosent(!).

Ellers domineres gatene av belgisk vaffel, belgisk sjokolade, kanaler med lange og korte båter, gamle bygg, noen kirker og shopping.

Transport

Enkleste måten å komme seg til Brugge er å fly til Brüssel. Det går direktetog til Brugge fra flyplassen, og toget bruker ca 90 minutter.

Restaurant/Øl anbefalinger

  • De Halve Maan: Brügges nr 1 bryggeri og pub i samme bygg. Trolig byens mest omtalte og kjente øl. Om du er ølkjenner eller ikke, er dette absolutt noe du bør være innom på denne turen. Mulighet for omvisning. Mange ulike belgiske øl  av typen Blond, Dobel, Tripel, Quadruppel.
  • Bierbrasserie Cambrinus: Med over 400 sorter øl, greie priser og god mat er Cambrinus en god opplevelse
  • Herberg Vlissinghe: Den eldste puben i Brugge. Koselig lokale som erverer tradisjonell pubmat. Fint sted for en rask lunsj og en øl eller ti.
  • ‘t Brugsch Bieratelier: Prøv ølplanken. Grei pris og mye øl på en gang. Henger mye rare og artige ting i taket.
  • PomperLut: Liten og koselig restaunrant som har vært Michelin anbefalt. Ikke langt ifra hotellet.
  • Restaurantene rundt Grote Markt (der tårnet ligger) bør en unngå, klassisk turistfelle hvor restaurantene er dyre, servicen dårlig og maten smaker papp.
  • Ellers gjør en swipe på Tripadvisor eller Michelin-guiden som gir noen pekepinner på hva som kan være bra. Ikke plukk det øverste og “beste” alltid da det kan være dette er stappet og overturistifisert.

Kafe

  • House of Waffles: Det er mange turistfeller med dårlige vaffel, så ikke gå for hva som helst. Her derimot får du en stor og flott en. Liten kafe, så med litt flaks får du plass.

Hva en kan gjøre

  • Besøke Belfry of Bruges. Tårnet gir et godt overblikk over byen, og turen opp gjennom trange spiraltrapper er interessant. For de av dere som har sett In Bruges, skjønner man fort hvorfor amerikaneren fikk hjerteinfarkt etter et besøk der. Pga. begrensninger på antall personer i tårnet (max 25) til samme tid, anbefales det å reise dit tidlig for å unngå å stå i kø.
  • Kanalbåt. Belgierne er glad i vannsport, og hvis man ønsker å være überturist kan en ta seg en tur på vannet sammen med 20 andre turister, pakket sammen i liten jolle.

Shopping

Det er to primære shopping gater i Brugge, Steenstrat/Zuidzandstraat og Nordzaanstraat. Her finner man de fleste store kjedene, i tillegg til noen lokale butikker. Det finnes også en god del lokale butikker spredd rundtomkring i Brugge. Belgierne er kjent for sin sjokolade, og Brugge er intet unntak. En anbefaling er Chocolaterie Jan De Clerck, like ved Jan Van Eyck statuen nord i byen. Denne butikken selger ferske belgiske trøfler til en rimelig penge.

 

 

Tidligere besøkende

 
Magnus Gule &
Therese Oterhals (2015)
Jan Inge Meling &
Maren Elise Juul (2016)
Harald Wie Bøe & Sara Bjørkelund Haugen (2016)

Bilder

Sentrum
Langs kanalen
Fra båtturen