Bergmandsdrakten

 

Bergmandsdrakten er enhver Bergstudents festplagg og har lange tradisjoner bak seg.

Dette er noe du absolutt bør skaffe deg. Jo før du skaffer deg den, jo mer har du glede av den. Bergmands-drakten kan selvfølgelig brukes på samtlige arrangementer i forbindelse med Bergstuderendes Forening og kan med fordel brukes under UKA som galla-antrekk. Begge draktene er stilt ut i glassmonteren i inngangspartiet på Bergbygget.

Skinnet bæres foran av materialteknologistudentene, og bak av geologene. Dette er fordi historisk sett har metallurgene stått i smia med flytende metaller og trenger dermed beskyttelse foran, mens geologene sitter på berget og trenger beskyttelse i buksebaken.

Nikkers, smokingbukse eller svart bukse/skjørt og sløyfe hører med til drakten til festbruk. Berghatten er også en del av antrekket. Tradisjonen tro må hatten drikkes inn, som gjøres under arrangementer i regi av Bergforeningen. NB: merk at  strømpene som hører til nikkersene må strikkes selv eventuelt av en snill bestemor eller et lignende vesen som kan strikke.
Mønster til nikkersstrømper får du hos fakultetsadministrasjonen til IVT i 1.etg. på geologen. Eller kan hentes her i pdf-format eller excel-format.

Last ned

Vi har fått tilbakemeldinger fra strikkere om at mønsteret er en smule vanskelig å forstå seg på, vi har derfor lagt ut et par bilder som viser eksempel på hvordan strømpene ser ut:

 

Bergmandsdrakten kommer i standardiserte størrelser, i hovedsak XS-XL, der kun små tilpasninger gjøres.

Knapper og beltespenne i tinn støper den enkelte selv, ta kontakt med lederen for ‘De høylegerte’ for hjelp til dette. For ferdigutdannede som bor utenbys kan vi gjøre dette for deg. Belte og skinnlapp fås også på kontoret.

 

Prisliste, Bergmandsdrakten

Prisene er for både herre og dame utgave

Pris, studenter:

  • Full Bergmannsdrakt: ca. 6300,-
  • Pris, hatt: 500,-

Pris, uteksaminerte:

  • Full Bergmannsdrakt: ca. 6300,-
  • Pris hatt: 500,-